Europan Croatia

Europan 13 u Zagrebu – nominacija za New European Bauhaus i nagrada COAM

U sklopu platforme New European Bauhaus (NEB), pobjednički projekt ciklusa E13, rad autorskog tima OPENACT, ušao je u uži izbor kandidata za nagradu NEB za 2022. godinu. Rad naslova Swap on the river španjolsko-turskog tima jednokratno je realiziran 2019. godine na lokaciji uz Savu u Zagrebu (više pod E 13). Natječe se za nagradu NEB-a pod nazivom SAVA ACTIVITIES u skupini STRAND CHAMPIONS / 2. REGAINING A SENSE OF BELONGING.

https://prizes.new-european-bauhaus.eu/finalists

Premda je realizacija Ljeta na Savi radi specifične financijske politike Grada Zagreba naišla na kritike javnosti, ističemo da je sam projekt kao i njegova realizacija uspješan, premda jednokratni, primjer održivog javnog korištenja prostora inundacije, koja se nastavila i kroz druge projekte festivala u tom prostoru.

Projekt aktivnosti na Savi nedavno je dobio još jednu nagradu: Komora arhitekata Madrida projektu je dodijelila nagradu COAM, prestižnu nagradu koja se dodjeljuje najboljim projektima.

Europan Hrvatska počašćen je međunarodnim priznanjem još jednom hrvatskom projektu, nakon što je pobjednički rad ciklusa Europan 15 za lokaciju Vojarne Luščić u Karlovcu 2021. godine bio u finalu istog natječaja (više pod E 15).