Europan Croatia

IN MEMORIAM NIVES KOZULIĆ

3. 12. 1949. – 11. 6. 2023.

Napustila nas je Nives Kozulić, arhitektica-urbanistica, projektantica, planerka i koordinatorice izrade brojnih prostornih planova i studija. Inicijatorica je osnivanja i dugogodišnja ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije.

Rođena je u Zadru, a po završetku gimnazije studira i diplomira na Arhitektonsko-urbanističkom fakultetu u Sarajevu. Profesionalna karijera vezana joj je uglavnom za Zadar i područje Županije, članstva u tijelima gradske i županijske uprave, brojna strukovna povjerenstva, znanstvene i stručne skupove na nacionalnoj i međunarodnoj razini te izložbe. Autorica je knjige Prostori sudjelovanja, izdane povodom 20. obljetnice Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, u kojoj prikazuje projekte koje je pokrenula i realizirala. Jedna je od pokretača Međunarodnoga edukacijsko-istraživačkog središta Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zadru, glavna je koordinatorica Republike Hrvatske u nekoliko međunarodnih projekata.

Nives Kozulić ubraja se i među osnivače Europana Hrvatska 1992. godine. Nadasve je zaslužna za organizaciju radionica i, do danas aktualnih, dokumenata kao što su Zadarska povelja 1993. i Zaključci Radionice 2 u Osijeku 1994. godine. Imati hrabrost organizirati skup u Zadru na vrhuncu razaranja u Domovinskom ratu, dok se grad granatira, mogla je samo Nives.

U EUROPANU Hrvatska bila je aktivno prisutna od samog početka 1992. pa sve do 2008. godine, kao članica Nacionalnog i Nadzornog odbora ili ocjenjivačkih sudova. Nedostajat će njezina energija, odlučnost i samouvjerenost, nedostajat će Nives kao nadahnuće.

Bude tako kroz povijest žena koje ne traže svoja prava i jednakost, žena kod kojih se za to ni ne pita. Bude žena koje jednostavno preuzmu inicijativu i odgovornost, iznesu sve na svojim plećima trpeći kritike, snoseći posljedice uz tek poneko priznanje i …. idu dalje.

Takva je žena bila i Nives Kozulić.

Hvala za sve,

EUROPAN Hrvatska