Europan Croatia

Izložba E17 u Makarskoj

Izložbom u gradskoj galeriji Antun Gojak u Makarskoj zaokružen je prvi dio transformacije centra grada Makarske kroz međunarodni natječaj Europan 17.

Otvorenju su nazočili prvonagrađeni tim – Elisabeth Terisse de Botton i Matthieu Brasebin, jedan dio drugonagrađenog – Ria Tursan i Antea Divić, te Davide Bertin i Fabio Tossutti čiji je rad Fishing NETwork jedan od tri pohvaljena rada.

Gradonačelnik Grada Makarske, Zoran Paunović, na otvorenju je rekao da se nada da će implementacija prvonagrađenog rada proteći bez prepreka, jer je u tom radu prepoznat vrlo fin odgovor na brojna pitanja i nejasnoće čijim se razrješavanje centar grada može učiniti pogodnim za život čitave godine, a istodobno atraktivnim za posjetioce, kojih je svake godine sve više. Grad ima namjeru umjesto masovnog turizma okrenuti se održivom turizmu koji ne uništava okoliš i kvalitetu života lokalnog stanovništva, već je kompatibilan s njime i komunikativan.

Helena Knifić Schaps, predsjednica Europana Hrvatska, istaknula je kako je grad bio vrlo pouzdan partner u provedbi natječaja, a Europan će rado pomoći svojim kapacitetima u sljedećoj fazi, pripremi dokumentacije koja će u konačnici dovesti i do otjelotvorenja transformacije tri „praznine“ koje su toliko bremenite sadržajem i životom.

Nakon otvorenja izložbe, prvo- i drugonagrađeni timovi su prezentirali svoje radove i tako svima približili svoje vizije za novi, bogati, životni prostor koji komunicira sa okolišem- i prirodnim i izgrađenim, ali i sa svim stanovnicima grada, jer oni su u konačnici najvažniji klijenti ovoga procesa.

Kroz javnu raspravu, u kojoj su sudjelovali brojni Makarani i gosti, adresirana su razna pitanja, no opći je dojam da su stanovnici Makarske zadovoljni nagrađenim radom, i jedva čekaju da ga vide u punom mjerilu.