Europan Croatia

Tito Kosty i Nives Kozulić novi počasni članovi Europana

 

Osnivači i zaslužni članovi Europana Hrvatska, arhitekti Tito Kosty i posthumno Nives Kozulić, proglašeni su počasnim članovima Europana Hrvatska na godišnjoj skupštini održanoj u prosincu 2023.

Svečano proglašenje održano je u utorak, 19. ožujka u prostoru UHAe i DAZa, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Titu Kostyju je uručena Povelja Europana Hrvatska i prigodna skulptura u obliku slova E – Europanovog loga, dok će za Nives Kozulić uručenje članovima njene obitelji biti u Zadru.

Pred biranom publikom u kojoj su sjedili članovi i prijatelji Europana Hrvatska, predsjednica Europana Helena Knifić Schaps ispričala je priču o doprinosu hrvatskoj arhitekturi i prostoru koji su kroz Europan, ali i svojim širim djelovanjem, postigli Nives i Tito. Posebno je istaknula skupove u Zadru, Osijeku i Udinama, na kojima se vrlo aktivno raspravljalo o – danas opet aktualnim – temama obnove.

Bila je to i prilika da se podsjetimo na činjenicu da je Europan Hrvatska – odnosno arhitektonska struka – od Europe priznata i prije službenog priznanja Hrvatske u siječnju 1991. U publici je bio i prvi predsjednik Europana na ovim prostorima, arhitekt Ivan Čižmek.

Uz želju da se Europanov doprinos nastavi i u budućnosti, sa već ranije prepoznatim izazovima, ali i onima koje nam donosi novo vrijeme, druženje se nastavilo i nakon održane ceremonije.